De installatiebranche heeft de afgelopen jaren een behoorlijke metamorfose ondergaan. In 2022 waren de twintig grootste bedrijven samen goed voor ongeveer 30% van de totale omzet en een groei van 50%. Wat zegt dit over de toekomst van de branche?
Franse Invloeden: Lokale Identiteit of Centrale Controle?
Spie, Equans, Vinci en Eiffage – deze Franse giganten domineren de Nederlandse installatiesector met een de uitdaging: hoe houd je de balans tussen lokale autonomie en centrale controle? Spie groeide hard door de overname van Worksphere, Equans heeft al jaren een stabiele omzet van rond de €1 miljard en Vinci blijft groeien door zowel autonome groei als overnames. Eiffage, met bedrijven zoals Kropman, Van den Pol en Harwig, heeft plannen om flink uit te breiden. Terwijl deze bedrijven streven naar wereldwijde ambities, vragen medewerkers zich af: voor wie werken we?
Private Equity: Groeien met Koers
Unica, VDK, Alewijnse, en op korte termijn waarschijnlijk ook Homij en VW-Telecom, hebben private equity-partijen zoals Triton, EMK, en Commonwealth Investments als aandeelhouders. Deze bedrijven zijn gespitst op snelle rendementsverbetering. Dit heeft geleid tot aanzienlijke groei, vooral bij VDK, die sinds 2020 enorm is gegroeid en dit pad ook in 2023 en 2024 voortzet. Echter, het businessmodel van private equity is meestal gericht op de middellange termijn: snel groeien, aandelen met winst verkopen en door naar de volgende investering.
Stichting: TBI, Een Bijzonder Model
TBI is uniek in deze lijst omdat het eigendom in een stichting is ondergebracht. Met de fusie van Croon en Wolter&Dros is TBI gezakt van de derde naar de vijfde plek, omdat bedrijven als Unica en Vinci harder groeiden door overnames. TBI bewijst dat een stichtingmodel ruimte biedt voor groei, maar wellicht niet zo snel als private equity-gestuurde bedrijven.
Energiebedrijven: Met de Wind in de Rug
Feenstra en Energiewacht, in handen van energiebedrijven, lijken profijt te hebben van de energietransitie. Met een duidelijke missie om de installatiebranche te vergroenen, is hun toekomstvisie aantrekkelijk en hebben ze de wind in de rug.
Familiebedrijven: Denken in Generaties
Vanaf plek acht worden de bedrijven gedomineerd door familie-eigendom. Deze bedrijven denken in generaties, niet in kwartalen. Hoppenbrouwers, Kemkens, en De Groot zijn goede voorbeelden van dit type bedrijf, waarbij groei vaak gelijkmatiger en duurzaam is. Het zijn langzamere groeiers, maar ze blijven relevant dankzij hun langetermijnvisie.
Bouwbedrijven: Installatie als Onderdeel van het Geheel
Bouwbedrijven met een installatiedivisie, zoals BAM, Heijmans, KWS en Dura, laten een gemengd beeld zien. KWS heeft Homij en Volker Wessels Telecom afgestoten, terwijl Dura Vermeer juist een serieuze installatiedivisie heeft opgezet. Zij zijn niet meegenomen in de top 20 omdat zij geen uitsplitsingen in installatie-omzet bekend is.
Conclusie: Grote Bedrijven Worden Groter
De installatiebranche groeit, met een stevige overnamegolf sinds 2020. 162 transacties van installatiebedrijven met meer dan 25 werknemers werden door ons geregistreerd, waarvan 110 transacties duidelijk gericht zijn op snelle groei. Private equity is een groeiende kracht in deze sector, verantwoordelijk voor 10% van de totale omzet van de installatiebranche.
De grotere bedrijven worden nog groter. Hoe de sector zich zal ontwikkelen, hangt af van de balans tussen lokale identiteit en wereldwijde ambities, tussen snelle groei en langetermijndenken. Eén ding is zeker: de installateurs van de toekomst hebben een landschap dat snel verandert en vol kansen zit.
Voor installatiebedrijven die hun prestaties willen vergelijken met die van branchegenoten, biedt Management Centrum, in opdracht van Techniek Nederland, een jaarlijks bedrijfsvergelijkend onderzoek aan. Dit is een uitstekende kans om strategische inzichten te verkrijgen en uw positie in de markt te versterken. Klik Hier om uw interesse te registreren en deel te nemen aan het onderzoek.