Hoeveel voorraad heeft u nodig? Uit de voorlopige resultaten van het uitgebreide benchmarkonderzoek voor de installatiebranche (boekjaar 2016) blijkt de gemiddelde omloopsnelheid van de voorraad 16 dagen te bedragen. Sommige bedrijven streven een magazijnloos installatiebedrijf na terwijl bij andere bedrijven de magazijnen uitpuilen.
Hema weet als geen ander hoe het is om met onverkoopbare waar te zitten. De winkelketen kampte de afgelopen jaren met uitpuilende pakhuizen, vol kleding, handdoeken en kookspullen. De enige manier om van deze winkeldochters af te komen, was verramsjen via tijdelijke outletwinkels van Hemarkt. (FD, 16 juni 2017) Menig installatiebedrijf zit met een soortgelijk probleem. Het magazijn ligt barstensvol en de voorraad vertegenwoordigt een mooie waarde op de balans. Waar HEMA probeert van haar winkeldochters af te komen zien we in menig installatiemagazijn het stof op de artikelen liggen. Bruikbare materialen zijn niet meer te vinden en zijn op den duur niet meer te gebruiken. Tienduizenden euro’s kan naar de stort worden gebracht en dan hebben we het nog niet over de liquiditeiten die vastliggen. Hoe groter het bedrijf hoe minder voorraad wordt aangehouden. De omloopsnelheid wordt berekend door de gemiddelde voorraad te delen door de inkoopwaarde van het materiaal en te vermenigvuldigen met 365 dagen. Bij de grootste bedrijven ligt de voorraad gemiddeld 11 dagen op de plank en bij de kleinste bedrijven 32 dagen, dus drie keer zo lang.
Hoe erg is het om voorraad te hebben? Een manier om dit te beoordelen is door te kijken naar de kosten. Onze collega Ernest Boer, hij werkte lange tijd in de bouwmaterialenbranche, noemt de drie R’n van voorraad. De voorraad kost kapitaalbeslag dus Rente, ook al is de rente momenteel laag, bedrijven betalen al snel 6% op hun rekening courant. De tweede R staat voor Ruimte, voorraad neemt ruimte in beslag en zal verzorgd moeten worden. Deze ruimte zou slimmer kunnen worden aangewend en in het meest gunstige geval kan je de ruimte verhuren tegen minimaal €50/ m2. De laatste R staat voor Risico, oftewel kunnen we de voorraad nog verkopen? Kijk eens kritisch naar je voorraad, we schatten in dat 15% jaarlijks kan worden verschroot. Voor een gemiddeld installatiebedrijf kost de voorraad 25% van de inkoopwaarde, oftewel €30.000 per jaar. We hebben natuurlijk liever cash vrij beschikbaar dan dat het vastligt in onzekere voorraad. Ons advies, duik je magazijn in en ruim eerst eens op. Bepaal daarna wat je echt nodig hebt en houdt hier strak de hand aan.
Peter van Peer vanpeer@managementcentrum.nl
Ger Zwartendijk zwartendijk@managementcentrum.nl