Wanneer begin je met die voorbereiding? Deze vraag heeft drie goede antwoorden en die zijn: gisteren, vandaag of morgen. Je wilt er namelijk voor zorgen dat je bedrijf iedere dag klaar is voor overdracht.

Er zijn vervolgens twee zaken waar je je met name op richt: Verbeteren van het rendement en tegelijkertijd, misschien wel het belangrijkste: je onderneming onafhankelijker maken van jezelf. Zorgen dat je gemist kunt worden.

Een hoger rendement leidt tot een hogere prijs bij overdracht. Bijvoorbeeld € 50K meer EBITDA levert bij een vermenigvuldigingsfactor van 4 een € 200K hogere prijs.

Tegelijkertijd zorg je dat je binnen je bedrijf mensen hebt die het stokje van jou kunnen overnemen. Als jij de spin in het web bent dan drukt dat de opbrengst bij verkoop. Zet “persoonlijke goodwill” om in “zakelijke goodwill” door te investeren in een goed team.

Een goed resultaat bij verkoop zit hem echt in deze punten.

Er zijn ook meer formele aandachtspunten. Zoals termijnen die gelden na juridische en fiscale herstructurering. Praat daar eens over met je accountant en/of fiscalist.

Met rendementsverbetering en goed organiseren houden wij ons bij Management Centrum iedere dag bezig, en met succes.

Wij hebben een aanpak die start met een quickscan ter voorbereiding op verkoop. In deze fase voeren wij een kort onderzoek uit (financieel, markt en klant keuze, organisatie inrichting, personeelssamenstelling, juridische en fiscale structuur) naar de overdraagbaarheid van je onderneming en de acties die je op korte (binnen een jaar) en op langere termijn kunt doorvoeren om de verkoopbaarheid en de verkoopopbrengst te verbeteren. De quickscan resulteert in een bondige rapportage en een lijst met actiepunten. Het resultaat is dat de winst per jaar gemiddeld 20% omhoog gaat. Neem contact op met Joost Kunst of Ger Zwartendijk voor meer informatie.

MC adviseert sinds 1974 in de installatiesector veelal familiebedrijven bij het uitvoeren van bedrijfswaarderingen en goed regelen van bedrijfsoverdrachten, zodat continuïteit en groei gewaarborgd worden. Het gaat om een 10-tal transacties per jaar.

Deel dit bericht: